Van Hobbyist naar vakspecialist

 Voor dit interview is Nail Design Magazine afgereisd naar Capelle aan den IJssel, waar wij mochten kennismaken met de bevlogen 41-jarige Saida Kouwenhoven van ANROSA Nagelstyling & Manicure

Wat gelijk opvalt, is dat zij een kleine maar zeer mooie salon heeft en veel weet over alles wat met het vak
nagelstyling te maken heeft. Zo serieus als ze nu bezig is, is echter niet hoe ze ooit begon

Eigenlijk begon het allemaal meteen weddenschap die Saida ooit had met haar vader. “Ik was ongeveer 14 jaar en beet enorm nagels, net als mijn zus”. zo vertelt Saida. “En mijn vader was dat een doorn in het oog. Als we beiden één jaar geen nagels zouden bijten, werd ons een mooie gouden ring in het vooruitzicht gesteld. En dat lukte me, de ring past niet meer, maar ik heb hem nog steeds!” Vanaf dat moment ontstond de interesse in nagels. Saida begon haar ooit zo afgebeten nagels te verzorgen en deed regelmatig een manicure bij haarzelf.

Saida kwam echter pas voor het eerst in een nagelstudio toen ze ging trouwen. Ze was namelijk inmiddels weer een beetje begonnen met nagelbijten (huwelijksstress). Helaas lagen er binnen een half uur na haar bezoek aan de nagelstudio al drie nagels af… “Dat kan ik beter!”, bedacht Saida zich en ze kocht een starterskit acryl en begon zonder opleiding nagels bij zichzelf te zetten Dit bleef ze een paar jaar doen en na een aantal jaar ook bij vrienden en familie. Tot ze in 2002 bij de gemeente ging werken. “Toen kwamen er ook vreemde klanten bij. Dat ging via mond-tot-mond-reclame. In die tijd heb ik hier en daar wel wat cursussen gedaan, maar ik had nog steeds geen echte opleiding.” 

“In 2013 kwam mijn functie bij de gemeente te vervallen. Ik kon kiezen voor herplaatsing of wat anders doen. Dat was voor mij het! moment om het roer om te gooien.” En weer speelde haar vader hier een rol in. Die zei altijd: ‘Als je iets doet, dan moet je het goed doen en anders moet je het laten.’ En aangezien ik in het diepe sprong, ben ik toen meteen maar de allround opleiding nailprofessional gaan volgen die ik met goed gevolg heb afgerond. Maar ik wilde me ook echt verdiepen in de anatomie en pathologie van de nagel, want dat is heel belangrijk. Daarom heb ik een training bij Janneke Griffioen gevolgd over nagelziektes en nagelafwijkingen. Onlangs heb ik de opleiding anatomie en pathologie van de nagelunit bij Gorge Nail Academy met goed resultaat afgesloten.”

Dat haar vader erg belangrijk voor Saida was, blijkt eigenlijk uit het hele gesprek. “Toen mijn vader in 2006 totaal onverwachts overleed, heb ik een bewustwordingstherapie gedaan om weer in contact te komen met mijn gevoel. De persoon die deze therapie gaf, heeft hierover een boek geschreven en vroeg me te beschrijven wat deze therapie voor mij gedaan heeft. De eerste zin die ik opschreef was: first I was asleep, now I’m awake.” Deze zin heeft Saida onlangs ook op haar lichaam laten tatoeëren. Daarnaast vindt Saida ook Carpe Diem een belangrijk motto, al van jongs af aan. “Je moet zo veel mogelijk uit het leven halen, want voor je het weet is je leven compleet anders.” 

Saida werkt momenteel 3,5 dag per week aan en in haar zaak. Nagelanalyses, IBX, manicures, kunstnagels, cosmetische voetverzorging, nail art en bruidsnagels zijn behandelingen die ze aanbiedt. De combinatie van al deze verschillende behandelingen vindt ze het leukst. “Het doel is dat een klant blij en tevreden de deur uit gaat. Daarnaast is het ook een uitdaging de klant wat bij te brengen. Ik vind dat hier wel wat meer aan mag gebeuren. Bijvoorbeeld waar ze op moeten letten als ze een nagelsalon zoeken, maar ook over de verzorging. Het gros van de klanten dat hier binnenkomt heeft erg uitgedroogde proximale nagelvouwen, een zeer droge huid en slecht verzorgde nagels.” Daarom vindt Saida het belangrijk om de klanten ook thuis hun handen te laten verzorgen. Iedere nieuwe klant krijgt een leuk tasje mee met daarin een gratis flesje Dadi’Oil, een vijl, een flyer over hoe ze hun handen en nagels het beste kunnen verzorgen en onderhouden, een prijslijst, de huisregels, een lijst met producten die verkrijgbaar zijn in de salon en de algemene voorwaarden. Een voorbeeld voor velen, denken wij zo!

Verder heeft Saida ook nog een tijdje columns geschreven voor Beautyspot en schrijft ze social media tips voor een app die zzp-ers in de beautybranche kunnen downloaden. Aan deze app werken zowel grote als kleinere bedrijven mee, die tips geven over hoe je je zakelijke pagina op Facebook kunt promoten en meer bereikbaarheid kunt krijgen met je pagina. “Schrijven over alles wat met dit vak te maken heeft, vind ik heel leuk”, aldus Saida. “Dat zou ik in de toekomst nog wel meer willen doen en wellicht ook voor vakbladen.” Op de vraag waarom ze schrijven zo leuk vindt, antwoordt ze: “Ik probeerde met mijn columns vakgenoten aan het denken te zetten. Soms heb ik heftige reacties gekregen, maar dan heb ik het goed gedaan! Dat is namelijk de uitdaging: nagelstylistes laten nadenken over allerlei onderwerpen binnen ons vakgebied.”

 

Bovenaan haar bucketlist staat het klantenbestand van haar salon uitbreiden en lesgeven. Saida heeft al enkele workshops bij een andere salon gegeven en waarschijnlijk gaat ze ook nog lesgeven bij een opleider. “Ik wil heel graag een educator training volgen. Dat staat echt nummer één op mijn prioriteitenlijst. Ik wil alleen geen eigen groothandel, en dan is het moeilijk om een educator training te vinden die daarbij aansluit.” Op de tweede plaats staat gezond blijven. “Eigenlijk hoort dit natuurlijk andersom, want om nummer één van mijn lijst uit te kunnen voeren moet je gezond blijven. Maar qua gezondheid vind ik het nog wel eens moeilijk om binnen mijn grenzen te blijven, wat zakelijk dan weer in de weg zit. Maar toch is het voor mij in deze volgorde…” En dat laat wat ons betreft nog maar eens zien hoe bedreven deze vakvrouw inmiddels geworden is!

 

© All Rights Reserved 2022 ANROSA Nagelsalon & Opleidingen