Goede verzorging en voorbereiding van de natuurlijke nagel

In de besloten Facebookgroep van Nailed It, kwam een vraag voorbij over de natuurlijke nagels en de verzorging daarvan. Jullie vragen en wij draaien, dus ‘here goes’.In dit artikel vertel ik, Saida Kouwenhoven, meer over de vier barrières van de natuurlijke nagel, het uitvoeren van een goede, veilige PREP en de verzorging van de natuurlijke nagel.

Eerst wat basisinformatie over de natuurlijke nagel. Hieronder een dwarsdoorsnede van een vinger.

 

Bron: Gorge Natural Nail Academy

Barrières

Waar we bij de verzorging van de natuurlijke nagel op moeten letten zijn de pathogeen barrières van de nagel. Deze zorgen ervoor dat de nagel blijft vastzitten op het nagelbed. De nagel heeft 4 barrières ofwel Gardian seals;

  • Cuticle weefsel, niet te verwarren met de Proximale nagelvouw.
  • De laterale nagelvouwen ofwel de zijwallen links en rechts van de nagel. Door tijdens een manicure met een bitje te veel in de vouwen te zitten, kun je de barrière verbreken.
  • Het hyponychium, het levende weefsel onder de nagel. Door bijvoorbeeld met een scherp voorwerp onder de nagel schoon te maken beschadig je de aanhechting die de nagelplaat en het nagelbed bijeen houdt.

Deze Gardian seals mogen nooit of te nimmer doorbroken worden. Gebeurt dit wel dan zal de nagelplaat loslaten van het nagelbed en hebben bacteriën en infecties vrij spel. Zij kunnen zo onder de nagel dringen en zich nestelen met alle gevolgen van dien. Om die reden is het bijvoorbeeld niet goed om de Russische manicure of de droge manicure uit te voeren.

Met deze manicures bewerk of verwijder je de huid van de proximale nagelvouw. De kans is daardoor groot dat de pathogeen barrière verbroken wordt. Het kan heel mooi staan, maar voor de gezondheid van de nagels is het heel slecht. De cuticle kun je met wat olie en de curette perfect en veilig verwijderen van de nagelplaat zonder deze te beschadigen.

NB: De cuticle is dus niet het vlees boven je nagel dat in de volksmond ook wel de nagelriem wordt genoemd. Dat is dus de proximale nagelvouw. De cuticle is het vliesje wat met de nagel meegroeit met de nieuwe nagelcellen.

Nu we dit weten, hoe kun je dan een goede veilige PREP uitvoeren?

Allereerst begin je met een passieve manicure door de cuticle met een curette en wat nagelolie te verwijderen. Vijl de natuurlijke nagel in model met een 220 grit vijl of hoger. Vijl je met een lagere grit vijl dan ga je scheuren krijgen aan het nageluiteinde.

De glans van de nagelplaat verwijderen door deze te buffen of nog erger, te vijlen met een vijl van180 grit of lager -dit lees ik wel eens bij collega’s-, is met de producten van tegenwoordig echt niet meer nodig en bovendien beschadig je de nagelplaat er ernstig mee. Gebruik een goede antibacteriële dieptereiniger om de nagelplaat te ontvetten en te reinigen. Nu kun je verder gaan met het aanbrengen van je producten.

Geef jij je klant eerst nog een uitgebreide manicure met bijvoorbeeld een handbadje, scrub of paraffinebad? Zorg er dan voor dat je eerst de nagels afwerkt met het product naar keuze. Ga je eerst de handen en dus nagels nat maken dan wordt het vochtgehalte in de nagel hoger. Dat zorgt ervoor dat je product niet goed kan hechten en gaat chippen of loslaten.

Olie en lotion

Nadat je de behandeling hebt afgerond eindig je altijd met een voedende olie die diep in de nagelplaat en de huid trekt. Ook als de klant een afweekbaar product op heeft zoals gelpolish, helpt het oliën. Afweekbare producten hebben tunnels die olie kunnen opnemen. Raad je klant ook aan om onder de nagelolie te smeren. Hierdoor worden het hyponychium, het nagelbed en de zijwallen gevoed. Als laatste smeer je de handen van de klant in met een lotion die snel intrekt. Masseer de lotion goed in tot het in de huid is getrokken.

Het is aan te raden om de tips & trics die je aan je klant hebt verteld ook op papier mee te geven. Doe dit meteen bij het allereerste bezoek. Je kunt in je garantievoorwaarden opnemen dat de garantie vervalt indien de klant zich niet aan jouw verzorgingstips heeft gehouden.

Vragen?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! En wil je meer weten over de natuurlijke nagel? Dan raad ik je aan om een pathologie opleiding te gaan doen. Zeer informatief en interessant en wat mij betreft noodzaak voor ons vak. Voor opleidingen kun je terecht bij o.a. Gorge Natural Nail Academy, Pika Nails, Nagelstudio Nail Tech e.v.a..

Tot de volgende keer!

© All Rights Reserved 2022 ANROSA Nagelsalon & Opleidingen